A kutyák 9 tipikus alvópóza – és a mögötte rejlő jelentések

A kutyák 9 tipikus alvópóza – és a mögötte rejlő jelentések

A kutyák 9 tipikus alvópóza – és a mögötte rejlő jelentések

Észrevehetted már, hogy kutyád elég sűrűn váltogatja a pozícióját alvás közben? Biztosan megvannak a kedvenc alvópózok, de az is előfordulhat, hogy meglep egy – egy új pózzal. Nem árt, ha tisztában vagy a pozíciókkal, és az azok mögött rejlő jelentésekkel. Sok mindent megtudhatsz szőrős kis barátodról az alvási szokásai alapján.

Akárcsak az emberek, a kutyák is sokféle pózban alszanak. Alhatnak az oldalukon, a hátukon, vagy épp hasukon. Mancsuk állhat erre is, amarra is. Kutyád alvási pozíciói olyanok, mint egy térkép nyomokkal, amelyek által betekintést nyerhetsz akár fizikai vagy lelki állapotába egyaránt. 

Olvass tovább, ha többet szeretnél megtudni az imádnivaló jelentésekről, valamint ha mélyebben elmerülnél a kis kedvencek alvási szokásaiban.

1. Oldalt fekvő póz

Akárcsak az emberek, a kutyák is szeretnek az oldalukon aludni. Az oldalon fekvés kinyújtott lábakkal, az egyik leggyakoribb alvási helyzet a kedvenceknél. Ez a póz különösen gyakori kölyökkutyák és idősebb kutyák esetében, akiknek merev ízületeik vannak.

Jelentése: nyugodtság, biztonság érzet

Amikor kutyád az oldalán alszik, az azt jelenti, hogy nyugodt és biztonságban érzi magát a környezetében. Valószínűleg ilyen pózban van akkor is, amikor a legmélyebben alszik. A kutyák ebben a helyzetben olyankor alszanak, amikor jól érzik magukat a környezetükben és kényelmes számukra a hőmérséklet is.

Ebben a helyzetben gyakran észrevehető a kutyákon az álmukban futás, és a rángatózás, mivel ilyenkor a mancsuk laza és szabadon tud mozogni.

Forrás: Your Dog Advisor

2. Az Oroszlán alvópóz

Az oroszlán póz (más néven „szfinx”) az, amikor a kutyád a fejét a mancsainak tetejére helyezi, és így alszik. Az eb elalhat ebben a helyzetben úgy is, hogy mellső mancsait behúzza, hátsó lábai pedig egy oldalon vannak.

Jelentése: Éber alvás

Ha a kutyák ebben a helyzetben alszanak, az azt jelenti, hogy pihennek, de nem alszanak mélyen. Dr. Sarah Wooten állatorvos, és a „Pumpkin Pet Insurance” szakértője szerint “a kutyák gyakran alszanak el ebben a helyzetben, ha úgy érzik, hogy hirtelen fel kell majd ugraniuk.”

3. Superman póz

A Superman az, amikor a kutyád a földre terülve fekszik, a hasát a padlóra szorítja, hátsó lábai hátrafelé vannak, elülső lábaival pedig előre nyújtózkodik. Ez gyakori a kölyökkutyák és a nagyon játékos kutyák körében. Többek között arra is utalhat, hogyha kutyádnak melege van. Hogyha nyáron például a konyhakövön fekszik hason az állat, előfordulhat, hogy egyszerűen melege van. 

Jelentése: utalhat arra is, hogy melege van a bolhazsáknak

4. A fánk alvópóz

A fánk pozíció az, amikor a kutyák összegömbölyödve alszanak, és minden végtagjukat a testükhöz szorosan behúzzák. Néha az orruk megérinti a hátsó lábaikat, és akár a farkukat is testükre boríthatják.

Jelentése: szokatlan környezet, szorongás, fázik az állat

Ez a helyzet eldugja és elrejti a kutya összes létfontosságú szervét. Amikor egy kutya ebben a helyzetben alszik, azt jelenti, hogy alvás közben igyekszik megvédeni magát, vagy még mindig szokja a környezetét. Ez különösen gyakori a kóbor vagy új kutyáknál.

A kutyák akkor is kedvelik ezt a pózt, amikor fáznak. Labdába gömbölyödve próbálják megőrizni testhőjüket. Dr. Linda Simon, a „ThePets” állatorvosa és tanácsadója szerint ez egy népszerű pozitúra hideg és / vagy szeles időjárás esetén, mivel ez védné a kutyákat az elemektől, ha kint aludnának.”

Érdemes mejegyezni, hogy ez az alvópóz kicsit csalóka. Sok gazdi várásol olyan ovális alakú kutyafekhelyet, amiben a szőrös kedvenc máshogyan nem is nagyon tudna aludni. 

5. Az összebújós alvópóz

Az egyik legaranyosabb kutyapóz az összebújós. Ekkor kutyád inkább rajtad alszik, vagy egy másik kutyához simul. Ez nagyszerű lehet azok számára, akik szeretik hagyni, hogy kutyájuk az ágyban aludjon. 

Jelentése: hiány érzet, szeretet és vigyázat kifejezése

Peter Laskay, a „Petworshiper” blog szerkesztője, és háziállat-szakértője szerint ez a póz egyértelmű jele a kötődésnek és egy jel arra is, hogy a kutya közel akar kerülni hozzád vagy egy másik kutyához”.

 

6. Az kuckó póz

Észrevetted, hogy a kutyád asztal alá kuporodik, ruhákat vagy pokrócokat keres az alváshoz? Ha igen, akkor a te kutyusod szereti a kuckózást.

Jelentése: kényelemre, biztonságra vágyik kutyád

Amikor a kutyák ebben az alvópózban alszanak, kényelemre, és biztonságra vágynak. Gyakran sok figyelemre és szeretetre van szükségük az elalváshoz.

7. Fent a pocak póz

Vitathatatlanul az egyik legaranyosabb alvási pozíció, amikor a kutyus hasa felfelé áll. Ez az a helyzet, amikor kutyád a hátán fekszik, a hasa felfelé van, a mancsai a levegőben. Bármennyire kényelmetlennek is tűnik ez a helyzet, ez a kutyák igazi kényelmének és kikapcsolódásának jele.

Jelentése: boldogság, kényelem, bizalom

Azok a kutyák, akik a hátukon fekszenek a hasukkal és a mancsaikkal felfelé, többféle okból teszik ezt. Az egyik ok a testhőmérséklet megtartása. A kutyák a mancsukon keresztül izzadnak, a hasuk pedig a hőforrást jelenti a számukra. Amikor a hátukon alszanak a hasukkal és a mancsukkal felfelé, próbálják megőrizni a nyugodt testhőmérsékletüket.

Mivel ebben a pozícióban sebezhetőek, amikor a kutyák így alszanak, az azt is jelenti, hogy teljes mértékben bíznak benned és a környezetükben (mivel kiteszik a világnak a hasukat és a létfontosságú szerveiket).

A kutyák öregedésével észrevehető, hogy kevesebbet alszanak a hátukon. Ennek oka ízületi gyulladás, nem szabad azt feltételezni, hogy a kutyád már nem bízik benned.

8. Egymásnak háttal fekvő

Hasonlóan az összebújós alvópóz, amikor egy kutya szeret háttal aludni, azt jelenti, hogy szeret hozzád bújni és a lehető legközelebb akar kerülni hozzád, vagy egy másik kutyához. Leegyszerűsítve, a póz a szeretet és a kényelem jele.

Jelentése: szeretet, közelség

A háttal alvás az intimitást jelzi. Amikor egy kutya ebben a helyzetben alszik, szeretetet és bizalmat mutat. A kutyák ilyenkor eldöntik, számukra kivel a legbiztonságosabb aludni a házban. Ez lehet családtag, vagy más kutya illetve macska is.

9. Fejet megemelő póz

Néhány kutya olyan alvópózt keres, ahol a feje és a nyaka meg van emelve. Általában ebből a célból a kutyaágy vagy a kanapé oldalát használják.

 Jelentése: bizonyos esetekben lézési problémák

Ha a kutyád olyan helyzetben szeret aludni, ahol a feje és a nyaka meg van emelve, azt is jelentheti, hogy problémái vannak a megfelelő légzéssel – ez gyakran krónikus szívbetegség és más egészségügyi problémák esetén fordul elő.

Ha a kutyád ebben a helyzetben alszik, „figyeld a tüneteket, mint például a gyorsabb légzés, a zajos légzés vagy csökkent mozgásképesség”. Ha ezen tünetek bármelyikét észleled, feltétlenül vedd fel a kapcsolatot egy állatorvossal.

Persze, lehetnek egyszerűbb okai is ennek az alvópóznak. Az én kutyám sokszor aludt úgy, hogy a kanapé szélén volt a feje, mert így rálátott az ajtóra, és látta, hogy ki jön, ki megy… 

Hagyj kommentet

* Kötelező mező

Figyelem: a kommentek megjelenés előtt jóváhagyásra kerülnek.