Francia bulldog – Minden, amit a kutyafajtáról tudni kell

Francia bulldog – Minden, amit a kutyafajtáról tudni kell

Francia bulldog – Minden, amit a kutyafajtáról tudni kell

A zömök, apró testű francia bulldog az egyik legnépszerűbb kutyafajta Magyarországon. A kedves fejű, vicces fülű állatot leginkább fiatal párok, és kisgyerekes szülők választják gyermekeiknek. Habár minden állat a természetben és a friss levegőn érzi legjobban magát, a francia bulldog az egyik legjobb választás a városban lakók számára. Nemcsak gyerekbarát, de keveset ugat, barátságos és kicsi a mozgástere (főleg nyáron). 

Igazi társasági lény, aki hamar megbarátkozik a vendégségbe érkezőkkel is, csakúgy mint a játszótéri kutyákkal. 

A Francia bulldog eredete

A fajta az angol bulldogtól származik. Az 1800-as évek végén munka nélkül maradt angol csipkeverők kénytelenek voltak elhagyni Londont munka hiányában. Az ipari forradalom után munkanélkülivé vált angol munkásoknak egészen Franciaországig kellett menniük, hogy munkát találjanak.

Az angol munkások nem csak jó munkaerőknek bizonyultak, de állatszeretetük miatt kedvenceiket (az angol bulldogokat) is magukkal vittték. A bulldogok Franciaországban keveredtek más fajtákkal, amine eredményeképpen megszületett a ma ismert francia bulldog. 

Források szerint mikor az angolok először megtlátták a francia bulldogot, annyira nem tetszett nekik a kutya, hogy próbálták bebizonyítani, hogy  az nem an anggol bulldogktól, hanem spanyol felmenőktől származik. 

Az 1900-as évek elején a fajta népszerűsége rohamosan megnőtt, ami az évszázad közepére visszaesett, Amerikából szinte telljesen el is tűnt. Később, a 80-as években ismét felkapottá vált a  francia bulldog világszerte, itthon pedig az egyik legnépszerűbb eb. 

Átlag életkor

A francia bulldogok átlagos élettartama 10 – 12 év. 

Milyen színekben fordul elő?

A francia bolhazsákok fekete, fekete-fehér, szürke, bézs és barna színekben pompáznak. 

A francia bulldog testfelépítése

A francia bulldog testfelépítése rövid, zömök és izmos. Mellső lábai kissé szétállnak, válla szées. Magassága alapján az alacsony kutyák sorába tartozik. Átlagosan 30 cm-es a marmagassága.

Súlyát tekintve a hímek 1 – 2 kilogrammal nehezebbek. Egy felnőtt példány kb 10 – 12 kg. Elhízásra hajlamos kutyafajta.  

Fejformája szögletes. Fülei a devenérhez hasonló, ami miatt soáig gúnyolták is az emberek.  Farka kurta. Az aljszőrzetnélküli fényes bundája a legváltozatosabb színekben fordul elő a szokásos feketétől, fehértől kezdődően egészen a bézs, krém vagy sötét foltos színekig.

Bőr és szőrápolás

Rövid, selymes és puha szőrű kutya, akinek szőrét könnyű ápolni. Mindössze rendszeres kefélést igényel. Pofája enyhén redős, ezért külön figyelmet igényel itt a bőre és a szőrzete. A redőket tisztán és szárazon kell tartanod, csak így előzhetők meg a fertőzések. Fülét szintén rednszeresen kell takarítani. Mosdatni, fürdetni csak akkor kell, ha szőre koszos.

Sétáltatás, mozgás

Igazi társasági lényként a francia bulldogok is szeretnek sátálni, ismerkedni a külvilággal. Viszont rövid testfelépítésének köszönhetően nem bír hosszú sétákat tenni, de nincs is nagy mozgásigénye. Lépcsőznie nem szabad.

A meleg nyári napokat nem bírja. Ilyenkor hevesebben kapkodja a levegőt, horkolása felerősödhet. A meleg napokon a sétákat időzítsétek estére és reggelre, amikor a nap még nem melegítette fel a levegőt. Keressetek árnyékos helyet a napközbeni sétára. 

A francia bulldog betegségei

Francia bulldogoknál más fajtákhoz képest gyakrabban előfordulhat allergia, és felső légúti panasz, porckorongsérv

  • Kisméretű lábai nem engedik a lépcsőzést.
  • Redős bőre a fején különös ápolást igényel.

Személyisége és taníthatósága

Könnyen tanítható, de vannak limitációi a fajtának. Szereti a határozottságot, de a túlzott szigor és dominancia megrémiszti. A fegyelemnél jobban szereti ha produkálhatja magát, ha játszhat és Ő van a középpontban. 

Vidám, játékos, szeretetre éhes és kíváncsi természet. 

Francia Bulldog vásárlása

A fajta megannyi pozitívuma mellett a legnagyobb negatívum a felkapottt kutyafajták mindenkori nehézgsége, a megbízható vérvonal. Sajnos az a kutyatenyésztő aki a gyorsan jött pénz érdekében szalagsoron “termelteti” kutyáit. 

A törzskönyvezett egyedek valóban drágábbak, mint a megbízhatatlan forrásból származó kölykök, ezért sokan nem engedhetik meg maguknak. Ebben az esetben is érdemes pár apróságra figyelni. Ilyen az egészséges szem, az ideális fejméret (ne vegyél olyan kiskutyát aminek láthatóan kicsi a feje), illetve a kölyökkutya és a szülei személyisége. 

 Wikipedia

Hagyj kommentet

* Kötelező mező

Figyelem: a kommentek megjelenés előtt jóváhagyásra kerülnek.