Hány órát alszik egy egészséges kutya?

Hány órát alszik egy egészséges kutya?

Hány órát alszik egy egészséges kutya?

A kutyák nagyon rugalmas és többnyire jó alvók, hiszen szinte bárhol képesek elaludni. Amilyen könnyen álomba tudnak szenderülni, olyan könnyen fel is tudnak ébredni – és mindehhez nekik még kávéra sincs szükségük. A kutyák köztudottan sokat alszanak. De mennyi is az a sok, és főleg: Mennyi az egészséges mennyiség?

A kutyák alvópózairól írt cikkünket itt tudod elolvasni.  

Mennyit alszanak a kutyák egy nap?

Az amerikai National Sleep Foundation szerint egy felnőtt eb 12 és 14 óra között alszik 24 órás ciklusonként. A kölykök ennél többet, akár 18 – 20 órát is szundítanak. Soknak hangzik, hiszen több mint a fele napot lustálkodással tölti kedvenced. Természetesen ebben a mennyiségben benne vannak a napközbeni pár perces szundik, és az esti “nagyobb alvás” is. De vajon miért alszik ennyit egy kutya?

Vessünk egy pillantást a kis bolhazsákok alvási ciklusára, oldjuk meg alvási szokásainak rejtelmeit, és értsük meg, hogy az alvás hogyan illeszkedik a mindennapi életükbe. 

Hogyan befolyásolja az életkor és az életmód a kutya alvását?

Az alvás időtartama kortól és életstílusától is függ. 

A kicsik gyorsan növekednek, amihez testük sok energiát használ fel, ezért normális, hogy jóval többet pihennek, mint felnőtt társaik. A kölykök kimerítik energiájukat és sokkal könnyebben elfáradnak. A kölyökkutyák életük kezdeti szakaszában sokat rosszalkodnak, ismerkednek a külvilággal. A feltöltődéshez sok alvásra van szükségük. 

Az idősebb ölebek, akik idősebb korukba lépnek, szintén több pihenésre van szükségük. A kutyák öregedésével az aktivitás egyre fárasztóbb lesz számukra. Meg kell őrizniük energiájukat azáltal, hogy gyakrabban alszanak, hogy testük megfelelően működjön a nap folyamán.

Minél aktívabb életet él egy eb, annál kevesebb alvásra van szüksége (csakúgy mint az embernek). A munkakutyák (pl. a szolgálati vagy a terelő állatok) éberebbek mint az átlagos társaik.

REM és alvási minták

Az átlagos öleb napjának csupán 20 %-át tölti aktívan. A fennmaradt 50%-ban alszik, 30% -át pihengetéssel tölti. Éppen ezért a kutyák agya alvás közben is aktív, sőt képesek alvás közben is tanulni. A felnőttek alvási szokásai nagyon hasonlóak az emberekhez és más emlősökhöz. Az alvás ideje az emberhez képest változó, de ugyanolyan fázisokon mennek keresztül.

Alvási szakaszok

Amikor egy kutya először letelepszik aludni, a légzése lelassul, pulzusa és a vérnyomása csökken. Mivel lassan és erősen lélegezik, rövid hullámú alvásba (SWS) lép. 

Körülbelül 10 percen belül belép az alvás gyors szemmozgási szakaszába, vagyis a REM alvásba. Amikor REM-alvásba kerül, észreveheted, hogy elkezdi rángatni a mancsát, szeme forgolódik a szemhéja alatt. Lehet, hogy még egy kis nyöszörgést is kiad. A REM szakasz a mély alvás állapota, amikor a kutyák gyakran álmodnak. Az alvás közbeni rángatózás eleinte riasztónak tűnhet, teljesen normális.

Hogyan ébressz fel egy alvó kutyát?

Ha fel kell ébresztened kedvencedet, tedd ezt óvatosan. Lágy, finom hangon szólítsd meg. Fontos, hogy ne érj hozzá, mert ösztönösen azt fogja hinni, hogy megtámadta valami, és meg fog ijedni.

Hogyan befolyásolja az alvás az egészséget?

A kutyák alvászavarai nem ismeretlenek. Bizonyos esetekben egészségügyi problémák miatt a túlzott alvás vagy a szabálytalan alvási szokások aggodalomra adhatnak okot.

Ha úgy tűnik, hogy a kutyád sokkal többet szundikál, mint általában, és az energiaszintje is alacsonyabb, előfordulhat, hogy beteg. A túlzott alvás, letargia legkülönböző betegségek általános tünete. Ilyen lehet a cukorbetegség, Lyme-kór, vagy a depresszió.

Néhány ebnél olyan alvászavarokat diagnosztizáltak, mint álmatlanság vagy a narkolepszia. Az álmatlanság általában utóhatása egy korábbi betegségnek, mint például egy fájdalmas sérülésnek, ízületi gyulladásnak vagy vesebetegség okozta vizelési rendellenességnek.

Természetesen lehet az álmatlanság mögött kisebb ok is állhat, mint például környezetváltozás, vagy épp egy új kutya a szomszédban. Ha bármi eltérést észlelsz kutyád alvási szokásaiban azért ne habozz felkeresni az állatorvosotokat. 

A kutyusok narkolepsziában is szenvedhetnek. Vannak olyan kimutatások, ami szerint bizonyos kutyafajok hajlamosabbak a narkkolepsziára, ám ezek vitatott adatok. Az alacsony hipokretinszinttel rendelkező kutyák izgalom vagy az aktivitás közepette is képesek elaludni. A narkolepszia nem életveszélyes, és kezelhető azonosítva azokat az eseményeket, amelyek kiváltják a kutyánál.

Hagyj kommentet

* Kötelező mező

Figyelem: a kommentek megjelenés előtt jóváhagyásra kerülnek.