Tacskó - Magyarország legnépszerűbb kistermetű kutyája

Tacskó - Magyarország legnépszerűbb kistermetű kutyája

Tacskó - Magyarország legnépszerűbb kistermetű kutyája

Ha kicsit szétnézel az ismerősök között, észreveheted, hogy legalább egy vagy két ismerősnek van tacskója. Ez nem is meglepő, hiszen a legnépszerűbb kutyafajtájáról beszélünk itthon. A kisebb testű ölebek között, csak a francia bulldog előzi meg népszerűségben. 

Barátságos és jókedv partner, a kistestű kutyák minden előnyével. Személyisége igazi üde foltot tud hozni mindenki életébe. A régen csak "öreglány" kutya státuszát mára már kinőtte a tacskó. A spániel és a palotapincsi mellett, ma már so fiatal pár és kisgyerekes család is büszke gazdája a barna és fekete színekben pompázó négylábúnak. 

A tacskók eredete

Eredeti né: Dachshund

Az egyik legmeglepőbb információ a tacskó kutyafaj eredetében, hogy eleinte vadászatyaként alkalmazták őket. Ez mai szemmel már hihetetlen, ha a népszerű szobakutyára gondolunk. 

A tacskók és a törpetacskók is Németországól származnak. A fajt eredetileg borz és rókavadászatra tenyésztették. A kisebb törpetacskó szintén vadászó szerepet töltött be - nyúlakra és kisebb vadak kiszagolására alkalmazták. A rövid lábak lehetővé testték, hogy a borzok, illetve rókák odúiba bejussanak, és onnan kiűzzék a vadat. Az elejtés természetesen már nem az Ő dolguk volt. 

Vadász szerepét idővel természetesen kinőtték. Ahogy egyre népszerűvé vált a fajta, úgy kopott egyéb szerepük. 

A tacskó története

Hamar társalgási kutyává vált, amihez olyan híres gazdák járultak hozzá, mint Napóleon, aki állítólag annyira szerette tacskóit, hogy legutolsó példányait sírhelye mellé temették el. Picasso Lump nevű tacskója is hírnévre tett szert, hiszen a neves festővel közös képen jelent meg a négylábú múzsa. 

Az eleinte csak a nemesek kutyájaként számontartott tacskó idővel elterjedt a kutyabarát családok között is (19. sz). A tacskók a 20. század közepén olyannyira elterjedtek voltak, hogy a München-i Olimpia kabalája is egy tarka tacskó volt, Waldi. 

A tacskók átlag életkora

A tacskók várható életkora kicsivel magasabb, mint az átlagos kisméretű, lakásban tartott kutyáké (10 - 12 év). Egy egészséges tacskó akár 15 évig is elélhet. 

 

A tacskók betegségei

A tacskók depresszióra, hangulat változásokra ritkán hajlamosak. Gyenge pontja testfelépítésében rejlik, méghozzá a hosszú gerincoszlopban, és a hosszúkás hátban.

A tacskók végtagjai korán elgörbülhetnek, ezt sok állatnál látni. Az úgynevezett tacskóbénulás is a faj jellemzője. Az aránytalanul hosszú gerincoszlop miatt porckorongsérv alakulhat ki, ami idegnyomáshoz vezethet. Ennek következtében a hátsó lábak már nem kontrollálhatók.

A tacskóknál ezért különösen fontos a sok séta, az egészséges életmód és mozgás. Kerülni kell a lépcsőzést, vagy a nagyon meredek terepet. A cél a tacskó hátizmának és csontvázának erősítése. A tacskók is hajlamosak az elhízásra, így az egészséges testsúly nagyon fontos! 

Ha a probléma bekövetkezett, már csak sebészeti beavatkozással lehet segíteni az állaton a legtöbb esetben.

A fajta képviselői

  • Tacskó
  • Törpetacskó: Az egyik legnépszerűbb képviselője a fajnak a törpetacskó.
  • Hosszú szőrű tacskó
  • Drótszőrű tacskó: A szálkásszőrű tacskó a legrobusztusabb, viszont Ők még az átlagos tacskóknál is konokabbak.

 

A tacskó személyisége

A tacskók tenyésztése során olyan kutyafajt szerettek volna, ami képes az önálló vadászatra is. Ez intelligenciára, sokoldalúságra, ravaszságra és makacsságra utal. 

A tacskónál erősen figyelni kell arra, hogy önálló személyiségek. Így ha már kiskorában nem kap megfelelő és következetes nevelést, könnyen az ember fejére nőhet. A szabadban sokáig jól érzi magát, szeret felfedezni és új dolgokat kipróbálni. 

Előfordulhat, hogy más kutyákkal csak akkor jön ki jól, ha dominálhat. Ha másik, kisebb testű állat is van a családban (például hörcsög, sün, nyúl, stb.), vigyázni kell összeeresztésükkel, mert a tacskó vadászösztöne beindulhat. Felügyelet nélkül soha ne eresszük össze tacskónkat sem kisebb, sem nagyobb állatokkal. 

Kirándulás alkalmával érdemes pórázon tartani őket főleg tavasszal (párzási időszakban), mert könnyen eltűnhetnek üregek után szimatolva. 

Tacskók napközben

A tacskók aránylag hamar elunják magukat ha egyedül vannak. Érdemes minden nap gondoskodni vagy a társaságról, vagy valamilyen más szórakozásról - különben az ember bútorai, elől hagyott ruhája bánhatja. A nevelési folyamat során már az elején érdemes a határokat lefektetni, különben könnyen elkanászosodhat a napközben magára hagyott kutya. 

 

Hagyj kommentet

* Kötelező mező

Figyelem: a kommentek megjelenés előtt jóváhagyásra kerülnek.